Αρχική σελίδα Φωτογραφίες Εκδρομη Β' Γυμνασιου 2013

Εκδρομη Β' Γυμνασιου 2013

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Β? ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


Οι μαθητές της Β γυμνασίου αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το θέμα που διαπραγματευτήκαμε ήταν «Η απεικόνιση της Φύσης στον Ερωτόκριτο». Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το θαυμάσιο αυτό κέιμενο της Κρητικής λογοτεχνίας, ένα από τα κορυφαία δημιουργήματα της περιόδου αυτής. Διαβάζοντας τον Ερωτόκριτο, διαπιστώνουμε ότι ο ποιητής πολλές φορές δανείστηκε εικόνες
από την Φύση για να μας δώσει μια περιγραφή πιο ζωντανή, πιο παραστατική. Οι περιπτώσεις που εντοπίσαμε ήταν στίχοι που περιέγραφαν την ομορφιά των δύο νέων, της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ή για τον πόνο και την δύναμη της αγάπης.

Επίσης, οι εικόνες της φύσης βοήθησαν τον ποιητή να μας μεταφέρει πιο ζωντανά την σφοδρότητα των μονομαχιών στο κονταροκτύπημα και των μαχών μεταξύ Αθηναίων και Βλάχων. Η σχέση του ανθρώπου με την Φύση ήταν στενότερη και πιο ουσιαστική από τη σημερινή, κάτι που αποτυπώνεται στους
στίχους που μιλάνε για τις συνήθειες των ανθρώπων. Η Φύση ήταν τόσο οικείο θέαμα εκείνη την εποχή, που διακοσμούσε τις φορεσιές των αρχοντόπουλων και των πολεμιστών. Και φυσικά, πώς θα μπορούσε να μην περιγράφει τα συναισθήματα των ανθρώπων; Η εργασία μας παρουσιάστηκε και στο σεμινάριο που πραγματοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων, με θέμα την απεικόνιση της φύσης στην Κρητική λογοτεχνία. Στον ιστότοπο του σχολείου μας μπορείτε να βρείτε το κείμενο της εργασίας και την παρουσίαση που κάναμε.009


Στο πλαίσιο του Προγράμματος επισκεφθήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας. Η επίσκεψή μας έγινε στις 8 και 9 Απριλίου. Συμμετείχαμε σχεδόν όλοι οι μαθητές και ο ενθουσιασμός ήταν απερίγραπτος, μια που ήταν η πρώτη μας «
μεγάλη» εκδρομή. Την πρώτη ημέρα, μετά από μία στάση για φαγητό στην Ιεράπετρα, φτάσαμε στο Μύρτο, όπου μείναμε στο συνεργαζόμενο με το ΚΠΕ ξενοδοχείο «Εσπερίδες». Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας, το απόγευμα εργαστήκαμε με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ, σε θέματα όπως η γεωλογική ιστορία της Κρήτης και η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα του νησιού και της περιοχής. Δουλέψαμε σε ομάδες και, όπως βλέπετε, οι παρουσιάσεις μας ήταν «ιδιαίτερες».

Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία για έναν περίπατο στην παραλία του Μύρτου, όπου μαζέψαμε πετρούλες και ξυλαράκια για κάποιο λόγο που μάθαμε την επόμενη μέρα?


014 017

Το πρώτο μας βράδυ έκλεισε στο σαλόνι του ξενοδοχείου, όπου παίξαμε μουσική και τραγουδήσαμε, συζητήσαμε και παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια.

 018

 

Η επόμενη μέρα ήταν ακόμα πιο συναρπαστική..Παρουσιάσαμε την εργασία μας στην αίθουσα του ΚΠΕ και στη συνέχεια απολαύσαμε βόλτα με τα ποδήλατα στην παραλία της Ιεράπετρας! Σε μία στάση στη λιμνούλα μέσα στην πόλη, οι υπεύθυνοι μας έδειξαν πώς να ψαρεύουμε με καλάμι. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε και μεγάλη επιτυχία στην ψαριά μας, αλλά η εμπειρία ήταν καταπληκτική!



020 022

Στο τέλος της διαδρομής μάθαμε γιατί μαζέψαμε τις πετρούλες, μια που κατασκευάσαμε τα δικά μας αναμνηστικά από αυτήν την εκδρομή..

032 031

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ετοιμαστήκαμε για την επιστροφή μας. Μετά από μια στάση για φαγητό, φτάσαμε πίσω στα Ανώγεια το απογευματάκι, κουρασμένοι αλλά τόσο ευχαριστημένοι! Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Ιεράπετρας κκ. Παύλο &ασκαλάκη και Σοφία Τσαντιράκη για την φιλοξενία, το κέρασμα-κολατσιό με ντόπια βιολογικά προϊόντα και την άριστη οργάνωση του προγράμματος, που ήταν γεμάτο με ευχάριστες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Επίσης, να ευχαριστήσουμε τις συνοδούς καθηγήτριές μας κ. Ηλιάδου Χρυσούλα, κ. Κουτσάκη Κωνσταντίνα και κ. Στεργίου Ναυσικά για την υπομονή τους!